5. august 2008

Bautastein på Engeløya i Steigen kommune

Sørøst fra Steigen kirke ved riksveien, ligger Nord Norges høyeste bautastein ”Langsteinen”. Det fortelles at den er over 6 meter høy, hvorav omtrent halvparten av lengden ligger under bakkenivå.

Bautasteinen står på en gravhaug og på andre siden av veien kan du se tre gravhauger til som trolig er rester etter et større gravfelt fra jernalderen. Som mange andre av gravhaugene er også disse sterkt skadet etter vegutbygging og jorddyrking.
Hvis man ser på baksiden av steinen kan man tyde noen bumerker som forteller at i middelalderen var steinen skillemerke mellom gårdene Steigen og Laskestad, men det er ingen tvil om at steinen ble satt opp her lenge før grensemerkene ble risset inn.

Bokstavene PHS kan bety Peder H. Schønnebøl som var lagmann på Steigen i 1587 – 1610. Når langsteinen har blitt reist forteller ikke historien noe om. Men derimot i et gammelt sagn som ble meddelt O. Nicolaisen en gang i 1880 årene, forteller at steinen ble reist over en konge som bodde på Steigen, og som ble overfalt og drept av en småkonge fra Vågan i Lofoten.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar